Het Prestatiemenu

In 2017 zag het boek Het Nieuwe Beoordelen het levenslicht. De geluiden dat de traditionele wijze van beoordelen een rudiment uit de vorige eeuw zou zijn, waren in die periode oorverdovend. Inmiddels zijn we bijna vijf jaar verder en kan de vraag gesteld worden: is het beoordelingsgesprek echt afgeschaft?

Het Prestatiemenu

Van afschaffing is geen sprake en misschien worden er wel meer gesprekken gevoerd dan voorheen. Niet alleen de namen van de gesprekken zijn anders, maar ook de insteek. Deze kent veel flexibiliteit en de frequentie en de inhoud van de continue dialogen worden bepaald door behoefte en actualiteit. Maatwerk dus, niet ‘one size fits all’.

Als wetenschappelijk is bewezen en de praktijk uitwijst dat een focus op sterke punten, autonomie, ontwikkelruimte, het aanboren van energiebronnen en een prettige werkplek op een positieve wijze, zeker in combinatie met elkaar, bijdraagt aan de betrokkenheid, bevlogenheid, motivatie, vitaliteit en het werkplezier van medewerkers dan zijn dat toch dé gespreksonderwerpen van Het Goede Gesprek? Al deze gespreksonderwerpen dragen bij aan betere prestaties, minder ziekteverzuim en verloop.

Het Prestatiemenu staat boordenvol met vragenlijsten, tips en tools over het identificeren en ontwikkelen van sterke punten, coachen met een growth-mindset, het geven van feedforward, het dichten van energielekken en het creëren van een veilig leerklimaat. Een wetenschapper, een werkgelukadviseur en een jurist laten hun licht op Het Goede Gesprek schijnen en tien direct betrokkenen van VvAA, Sportfondsen Rotterdam, Sevagram, Adimec, Jeugdhulp Friesland en Hutten delen hun ervaringen met hun nieuwe gesprekkenaanpak. Met een hoofdstuk over de bijdragen van HR is dit how-to-do-boek een must voor iedereen die gesprekken over duurzaam met plezier lerend presteren in de eigen organisatie wil ontwikkelen en introduceren.

Bestellen

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Functioneringsgesprekken. De meeste medewerkers én managers zien er tegenop, de uitkomsten zijn meestal teleurstellend. Door gesprekken veel persoonlijker te maken valt er veel meer uit te halen.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft diversiteit en inclusie (D&I) inmiddels wel op de agenda staan. Een 50-50-verdeling tussen de seksen is echter nog ver weg. Volgens Stefan Duran van elipsLife, moeten we ons daar niet blind op staren: "De...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?