'Een heidag moet je raken in hart en hoofd'

Ben jij voor jouw team of organisatie op zoek naar een dag die raakt en uitdaagt op vraagstukken die er werkelijk toe doen? "De Theaterloods in Radio Kootwijk zorgt voor een heidag die echt van waarde is."

'Een heidag moet je raken in hart en hoofd'
Walter Supèr: “Een inhoudelijk programma moet onderhuids ontregelen en inspireren tot nieuwe keuzes.”

Een interview met programmadirecteur Mientje Fluyt en artistiek directeur en oprichter Walter Supèr over de mogelijkheden.

Een heidag begint al met de reis ernaartoe, legt programmadirecteur a.i. Mientje Fluyt uit. “De Theaterloods bevindt zich op het terrein van voormalig Zendstation Radio Kootwijk, een unieke locatie midden op de Veluwe. Een plek waar het nog echt stil kan zijn. Daarmee kom je direct in de vertraging.” Walter Supèr: “Je komt terecht in een omgeving die jou persoonlijk en je organisatie uitdaagt op vraagstukken die er werkelijk toe doen. De plek is heel mooi, en tegelijkertijd ontregelt die schoonheid je ook. Die raakt je. En dat is precies waar wij in ons programma op doorgaan.

Kunst, cultuur, natuur en wetenschap

“Elke heidag heeft een bedoeling. Bij De Theaterloods raken we mens en organisatie in hoofd en hart”, zegt Mientje. “Met kunst, cultuur, natuur en wetenschap als inspiratiebron. Samen met jou stellen we het programma op. We bespreken wat er binnen jouw team of organisatie speelt en voor welke vraagstukken jullie staan. Daar bouwen we de dag omheen met een zorgvuldig samengesteld programma dat resoneert. Zo helpen we verwonderen, veranderen, vertragen en versterken. Op alle thema’s die van waarde zijn en bij alles wat jullie doen of liever loslaten.”

Walter: “We willen de wereld waarin mens en organisatie zich begeven raken en we kiezen voor bouwstenen die daarbij passen. We proberen te verrassen. Als onze gasten aan het einde van de dag zeggen dat het heel herkenbaar was, is dat voor ons niet voldoende. Het inhoudelijk programma moet juist voorbijgaan aan herkenbaarheid. Het moet je onderhuids ontregelen en inspireren tot nieuwe keuzes. Kunst, cultuur, natuur en wetenschap kunnen dat.”

Project IK is een kuurbad in de vorm van een dansvoorstelling.
Project IK is een kuurbad in de vorm van een dansvoorstelling.

Wat is werkelijk van waarde?

De Theaterloods biedt verschillende ‘kuurbaden’, waarbij hoofd en hart worden geraakt op de thema’s die voor mens en organisatie van waarde zijn. Mientje: “De verschillende programma’s nodigen je uit bezig te gaan met de vraag wat voor jou werkelijk van waarde is in werk, leven en liefde. Je ontmoet jezelf op een diepere laag door kunst, cultuur, natuur en wetenschap. Juist door die elementen wordt jouw vraag beantwoord, zonder dat je antwoorden krijgt.”

“Je creëert een gesprek met jezelf, en vervolgens met je collega’s”, vult Walter aan. “Gesprekken waarvan mensen altijd zeggen dat ze zo waardevol zijn, maar ze te weinig voeren. Onze kuurbaden bieden enerzijds een stuk zelfreflectie: hoe gaat het nu eigenlijk met mij? Anderzijds gaan ze over: hoe doen we dat samen in ons team en onze organisatie? Wat is de zingeving van wat we aan het doen zijn? Wij geven geen antwoorden, maar dagen je uit door middel van onze kuurbaden.”

Veel mensen laten een deel van zichzelf thuis als ze naar het werk gaan.”
— Mientje Fluyt

Project IK

Een voorbeeld van een van de kuurbaden is Project IK, een theater- en dansvoorstelling. Daarin vertelt een vrouw over haar droombaan en hoe ze na coronatijd weer in het arbeidsproces stapt. Het is buffelen met elkaar, maar ook hard werken voor haarzelf om als vrouw haar positie te kiezen en zichzelf te laten zien. En terwijl zij haar verhaal vertelt, wordt ze door de danser naast haar uitgedaagd.

Walter: “Al dansend vertelt hij het verhaal dat zij niet durft te vertellen. De tekst, de muziek, de beweging en de uitputting raken je en kruipen onder de huid. Het nodigt je uit om jezelf de vraag te stellen wat jouw droombaan is. En dan gaat het ineens niet alleen meer over de inhoud van je werk, maar over hoe jij je wilt verhouden tot het werkleven dat je leidt. En dat is een veel interessanter gesprek!”

Van confrontatie naar inspiratie

Met behulp van de verschillende ‘kuurbaden’ wordt speciaal voor mens en organisatie een dag samengesteld die confronteert, raakt en uitdaagt. En vervolgens inspireert door verandering van perspectief. Door het verlangen bij jezelf te ontdekken, dat uit te spreken en met elkaar te delen. Mientje: “Veel mensen laten een deel van zichzelf thuis als ze naar het werk gaan. Ze denken dat daar in bepaalde werkvelden niet om wordt gevraagd. Daarmee laten ze iets heel wezenlijks liggen aan talent en kracht. Wij dagen mensen dan ook uit met de vraag: in hoeverre ben jij heel, wie zien we eigenlijk?”

Mientje Fluyt: “Elke heidag heeft een bedoeling.”
Mientje Fluyt: “Elke heidag heeft een bedoeling.”

Verlangen uitspreken

Na het uitspreken van het verlangen eindigt de dag met een wrap- up in de vorm van een ‘lied voor een verhaal’. Hierin worden de ervaringen van de dag en de wensen voor de toekomst op een inspirerende manier samengevat. Mientje: “Wij denken ook graag mee in hoe je de opbrengst van zo’n dag kunt laten beklijven en hoe je daadwerkelijk aandacht houdt voor wat werkelijk van waarde is. Daarvoor reiken wij diverse vormen of vervolgdagen aan.”

Onze missie

Walter: “Je kunt ons zien als een echt kuuroord. Zoals je misschien vier keer per jaar naar de sauna gaat, kun je ook bij De Theaterloods komen ‘kuren’. Daarmee onderhoud je jezelf, je team én de organisatie waar je werkt.” Mientje: “De waarde van onze programma’s is het vertragen, de reflectie, de inspiratie. Als daardoor al 25 procent van de mensen tot blijvend inzicht komt, wordt werkend Nederland steeds gezonder. En daar doen we het voor.”

Dit artikel is gesponsord door De Theaterloods – kuuroord voor mens en organisatie.

STAP-regeling aangepast - aanvragen kan vanaf 28 februari 2023

STAP-regeling aangepast - aanvragen kan vanaf 28 februari 2023

Later dan gepland - vanaf 28 februari - is het weer mogelijk om voor een opleiding STAP-subsidie aan te vragen. Ook zal de regeling een beetje anders worden, schrijft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een Kamerbrief.

'Niet continueren, maar continuleren'

'Niet continueren, maar continuleren'

Natuurlijk werk jij als HR hard aan een gedegen opleidingsbeleid. Maar, betogen Kirstin Stokla en Jeroen Leonard van LOI Zakelijk, minstens net zo belangrijk is dat die medewerkers op dit gebied zelf het initiatief nemen.

STAP-budget weer beschikbaar op 1 november 2022

STAP-budget weer beschikbaar op 1 november 2022

Vanaf dinsdag 1 november om 10 uur is het weer mogelijk om STAP-subsidie voor scholing aan te vragen. Vorige aanvraagperiodes was de geldpot al na twee uur leeg, dus wees er snel bij als je er gebruik van wilt maken.

Zo los je het tekort aan skills op

Zo los je het tekort aan skills op

Maar liefst zeven op de tien bedrijven beschikken niet over medewerkers met de juiste vaardigheden, blijkt uit onderzoek. Hoe lossen we het tekort aan nieuwe skills op? De oplossing: focus op ervaring en AI.

Talentontwikkeling: niet alleen voor een select clubje

Talentontwikkeling: niet alleen voor een select clubje

Bij talentontwikkeling in je organisatie zijn twee zaken van levensbelang: zorgen dat iedereen zich kan ontwikkelen en dat de ontwikkeldoelen aansluiten op waar de organisatie heen wil. "Talentontwikkeling is niet alleen maar voor high potentials."

Leren doe je het best in een veilige omgeving 

Leren doe je het best in een veilige omgeving

Hybride werken heeft learning de 21e eeuw ingeslingerd, vindt Petra Tito, CHRO van Deloitte Nederland. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers ich ook echt ontwikkelen? Dan blijkt dat er nog stappen te zetten zijn.

STAP-budget weer beschikbaar op 1 september

STAP-budget weer beschikbaar op 1 september

Vanaf donderdag 1 september om 10 uur is het weer mogelijk om STAP-subsidie voor scholing aan te vragen. Vorige aanvraagperiodes was de geldpot al binnen drie uur leeg, dus wees er snel bij als je er gebruik van wilt maken.

"Maak skillspaspoort onderdeel van HR-beleid, anders werkt het niet"

"Maak skillspaspoort onderdeel van HR-beleid, anders werkt het niet"

Bij Schiphol hebben verschillende medewerkers een skillspaspoort gekregen. Het hielp de werkgevers om skills-georiënteerd te gaan nadenken, maar het toonde ook aan dat het zonder HR-beleid doodbloedt. Hoe heeft Schiphol de skillspaspoorten-pilot...