nieuws

Inhouding op loon mag dat?

Arbeidsrecht

Een wn heeft zijn ontslag ingediend. De maand april is zijn laatste werkmaand. Met de sim kaart van het werk is de wn op zijn nieuwe mobiele telefoon gaan internetten. Hierdoor is een fikse kostenpost ontstaan. Buiten de discussie of het zijn schuld was of niet (volgens wn had de KPN moeten constateren dat gebruik van internet met de sim kaart niet mogelijk was of het bedrijf had dit beter af moeten schermen) is mijn vraag in hoeverre zijn er mogelijkheden om deze kosten op het loon van de wn in te houden? Het gaat om een fikse rekening die meer bedraagt dan het uit te betalen salaris. Of moet dit apart van het salaris gezien worden en moeten wij de wn op een andere manier aansprakelijk gaan stellen voor de kosten? En weet iemand hoe dit dan in zijn werk gaat?

Reageer op dit artikel