nieuws

Last van liefde

Arbeidsrecht

Last van liefde

Twee werknemers zijn verliefd geworden op elkaar. Zelf hadden we het nog niet in de gaten, maar een van de twee heeft het zelf bij de directeur gemeld. Die denkt meteen aan drastische maatregelen, zoals overplaatsing of ontslag. Maar gaat dat niet wat ver?

Amoureuze betrekkingen tussen collega’s zijn op zich geen grond voor overplaatsing of ontslag. Wat telt, is de invloed die ze hebben op het werk. Als anderen niet aangeven dat ze er last van hebben, hoeft er geen enkel probleem te zijn. En in dit geval lijkt het daar ook op. De twee partners werken in verschillende bedrijfsonderdelen, niet op dezelfde afdeling. Voor de spontane melding bij de directie plaatsvond, had zelfs niemand er erg in.
Natuurlijk moeten we niet naïef zijn: relaties op het werk kunnen wel degelijk problemen geven. Vooral als ze stuklopen. En helemáál als het gaat om een relatie tussen twee mensen met een ongelijke hiërarchische positie. Het nare is natuurlijk dat de partner met de minste macht dan meestal het veld moet ruimen. Maar dan nog geldt in Nederland dat zoiets alleen kan met een compensatie die recht doet aan het feit dat zo iemand eigenlijk niets verkeerds heeft gedaan.
Het opbloeien van een relatie tussen volwassenen is dus op zichzelf geen grond voor disciplinaire actie. Wel adviseren we alle leidinggevenden op het hart te drukken om zich verre te houden van relaties met ondergeschikten, en zelfs de schijn te vermijden. Dat is omdat ze daardoor erg kwetsbaar worden voor ongefundeerde beschuldigingen, als de ander kwaad wil.

Reageer op dit artikel