nieuws

Rechtsgeldigheid huishoudelijk reglement

Arbeidsrecht

Beste Collega's, Ik ben redelijk “vers” in het vakgebied en na een aantal jaren uitzendbranche nu als enige P&O-er werkzaam binnen een bedrijf met ongeveer 200 medewerkers waarvan veel hulpkrachten. Van veel dingen weet ik een en ander maar ik ben op zoek naar een aantal concrete antwoorden (en soms even bevestiging van anderen in het vakgebied.) Wij hebben binnen de organisatie een huishoudelijk reglement waarin veel richtlijnen en regels staan opgenomen over diverse onderwerpen. Er staat onder andere een reglement in over de veiligheidsschoenen. Het gebruik ervan maar ook de (terug)betaling staat erin. Is het dan nog nodig om dit apart vast te leggen? Onze directeur tekent elke pagina van dit reglement bij elk contract. Kan dit ook met een artikel in de arbeidsovereenkomst opgenomen worden of staat men dan minder sterk wanneer een regel aangehaald wordt? En als laatste, hoe sterk sta je met een huishoudelijk reglement wanneer er overtredingen plaatsvinden? Alvast bedankt!

Reageer op dit artikel