nieuws

Christelijke trambestuurder verliest hoger beroep

Arbeidsrecht

Eind vorig jaar haalde een tramconducteur die zijn ketting met kruis over zijn uniform wil dragen het landelijke nieuws. Zijn werkgever verbood dit namelijk waarop de medewerker naar de rechter stapte. Maar de werkgever vindt ook in hoger beroep het gelijk aan haar zijde.

De tramconducteur, een Egytenaar met de Nederlandse nationaliteit, belijdt het christelijk geloof en wil als uiting daarvan zijn halsketting met daaraan een vijf centimeter lange crucifix over zijn uniform dragen. De man, die al sinds 1998 bij het Amsterdamse Gemeentelijk Vervoer Bedrijf (GVB) werkt, komt in conflict met zijn werkgever als die in 2008 nieuwe bedrijfskleding introduceert. In de nieuwe richtlijnen staat namelijk dat kledingstukken die niet tot het uniform behoren niet zichtbaar gedragen mogen worden.

De christelijke conducteur draagt echter zijn ketting wel zichtbaar op de borst tijdens het werk. Hij wordt door een assistent lijnmanager hierop aangesproken, en later nogmaals op  gewezen, maar de man weigert de ketting af te doen of onder zijn uniform te dragen. Daarop wordt hij geschorst. Als de man na gesprekken blijft weigeren legt zijn werkgever hem een rijverbod op vanwege het boven de kleding dragen van het kruis.

De tramconducteur voelt zich belemmert in het uiten van zijn geloofsovertuiging en stapt naar de rechter. de kantonrechter oordeelt echter dat de instructie van het GVB om de ketting met kruis in diensttijd onder in plaats van boven het uniform te dragen, helemaal niet onredelijk is. De man gaat in beroep en blijft erbij dat ‘als moslima's een hoofddoek mogen dragen, hij het recht moet hebben op het dragen van het kruis. Ook de rechter in hoger beroep stelt echter dat dit argument geen hout snijdt. De hoofddoek maakt een mogelijk deel uit van het uniform; deze heeft de GVB-kleuren en is voorzien van het GVB-logo.  Kortom, ook het Hof stelt dat het dragen van het kruis zoals de tramconducteur dat wenst, de zakelijke, uniforme uitstraling van de bedrijfskleding verstoort.

Reageer op dit artikel