nieuws

Drie keer is scheepsrecht in slepende ontslagzaak

Arbeidsrecht

Drie keer is scheepsrecht in slepende ontslagzaak

Meerdere keren probeert Fujitsu een werknemer wegens malversaties te ontslaan. Het derde verzoek tot ontbinding wordt gehonoreerd.

In 2007 ontslaat Fujitsu een senior accountmedewerker op staande voet omdat deze betrokken zou zijn bij malversaties. Hij zou handtekeningen hebben vervalsd en zijn werkgever onder valse voorwendselen zaken hebben laten doen met een weinig solvabel bedrijf.

De man vecht het ontslag aan en krijgt gelijk van de kantonrechter. Fujitsu moet zijn salaris doorbetalen. Drie dagen later wordt een ontbindingsverzoek afgewezen. Het jaar daarop verzoekt Fujitsu opnieuw om ontbinding van de arbeidsovereenkomst, omdat er nieuwe feiten zijn die dit rechtvaardigen. Opnieuw besluit de kantonrechter dat er onvoldoende grond is voor ontslag.

In een bodemprocedure oordeelt de kantonrechter echter dat Fujitsu voldoende bewijs heeft geleverd voor het vervalsen van de handtekening. Het ontslag op staande voet was terecht. Fujitsu dient daarop een derde ontbindingsverzoek in. En nu oordeelt de kantonrechter dat zij daarin gelijk heeft. Het is aannemelijk dat de werknemer het ontslag met ongeoorloofde gedragingen over zichzelf heeft afgeroepen. Met ingang van 15 juni is hij werkloos, zonder dat hij daarvoor een ontslagvergoeding krijgt.

LJN: BM6747, Rechtbank Utrecht, Sector kanton

Reageer op dit artikel