nieuws

Aangifte van dieftstal is geen reden om geld te houden

Arbeidsrecht

Aangifte van dieftstal is geen reden om geld te houden

Een medewerker van een supermarkt wordt op heterdaad betrapt terwijl hij geld uit de kassa steelt. Zijn werkgever doet aangifte. Volgens de werknemer hoeft hij daarom het gestolen geld niet terug te betalen.

Wanneer het management van een supermarkt diefstal vermoedt, wordt een onderzoeksbureau ingeschakeld. Dat leidt er toe dat een van de medewerkers op heterdaad wordt betrapt op verduistering. De man geeft toe duizenden euro's te hebben gestolen. Hij schrijft een verklaring en een schuldbekentenis. Het bedrijf doet aangifte en de medewerker wordt door de strafrechter veroordeeld voor verduistering.

u staan de partijen tegenover elkaar voor de civiele rechter. De supermarkt wil zijn geld terug, maar volgens de werknemer heeft zijn baas het recht hierop verspeeld. Tijdens het gesprek over de diefstallen zou zijn werkgever misbruik van de situatie hebben gemaakt en hem hebben bedreigd met het doen van aangifte. Hierdoor voelde hij zich zo onder druk gezet dat hij de verklaringen en schuldbekentenis heeft geschreven en getekend. Vervolgens werd er tóch aangifte gedaan.

De rechter gelooft niet dat de man onder ontoelaatbaar zware druk heeft gestaan om verklaringen af te leggen. Hij heeft de verklaringen immers met de hand geschreven en getekend. Voor die tijd wist zijn werkgever niet eens precies hoeveel hij eigenlijk had gestolen. Verder vindt de rechter het bepaald niet onrechtmatig dat een werkgever aangifte doet wanneer een werknemer bekent  ruim tienduizend euro te hebben gestolen.

De werknemer moet het geld dus terugbetalen, met rente. Bovendien draait hij op voor de kosten van het onderzoeksbureau en voor de proceskosten van zijn werkgever.

LJN: BN2463, Rechtbank Utrecht, Sector handels- en familierecht

Reageer op dit artikel