nieuws

Achterdochtige werknemer terecht ontslagen

Arbeidsrecht

Achterdochtige werknemer terecht ontslagen

Een medewerker van het Erasmus Medisch Centrum is ontslagen omdat zijn gedrag onrust veroorzaakt op de werkvloer. Tot de datum van zijn ontslag heeft hij buitengewoon verlof gekregen. Bovendien krijgt hij bruto ruim 28 duizend euro bruto. Hij vecht het ontslag aan. Maar de bestuursrechter beslist anders.

De medewerker werkte tot 2007 in het laboratorium. De verwijten die hem door zijn werkgever worden gemaakt, liegen er niet om. Hij gedraagt zich achterdochtig, is niet open over onderzoeksplannen en resultaten en communiceert op een gebrekkige en onprofessionele manier. Hij houdt zich niet aan afspraken, verzet zich tegen de heersende cultuur en ondermijnt hiermee de positie van het hoofd van het laboratorium.

Zes collega's bevestigen dit beeld. Bovendien blijkt het gedrag van de werknemer uit emails. De man heeft zich niet alleen op zijn laatste werkplek onmogelijk gemaakt, volgens de werkgever veroorzaakt hij onrust waar hij ook maar werkt. Overplaatsing naar een andere afdeling wordt dan ook niet gezien als een oplossing. De man is eerder eervol ontslagen, maar dat ontslag is door de rechter onrechtmatig verklaard, evenals een de op non-actiefstelling die daarop volgde.

De werknemer betwist dat sprake is van verstoorde verhoudingen of een onwerkzame situatie. Hij vindt dat hij wel goed kan samenwerken, en heeft een lijst van vijftien mensen die bereid zijn dat te verklaren. Dit zijn echter mensen die of niet in het laboratorium werken, of daar heel kort werkzaam zijn geweest. In een functioneringsgesprek zou hij wel signalen hebben opgevangen dat alles niet naar wens verloopt, maar de ernst van de situatie was hem niet duidelijk.

Naar het oordeel van de bestuursrechter is voldoende aannemelijk is gemaakt dat sprake was van een verstoorde arbeidsrelatie. De rechtbank meent dat dit grotendeels te wijten is aan de werknemer. De werkgever heeft de man daarom terecht ontslagen.

Rechtbank Rotterdam, Sector Bestuursrecht, Reg.nr.: AWB 08/3043 AW-T3

Reageer op dit artikel