nieuws

Ontslag onjuist door gebrek bewijs

Arbeidsrecht

Ontslag onjuist door gebrek bewijs

Een instelling voor gehandicapten op Aruba ontslaat een begeleidster omdat zij een van haar cliënten zou hebben geslagen. Dat beweert tenminste de cliënt. Maar niemand kan zijn verhaal bevestigen. Haar collega’s hebben alleen de verwonding gezien.

 

De zus van de cliënt heeft bij de directeur een klacht ingediend omdat haar broer vertelde dat de begeleidster hem een vuistslag had gegeven. De man heeft een verstandelijke beperking en heeft een geestelijke leeftijd van circa vier jaar. De instelling beval een onderzoek door Arbo Consult en zette de werkneemster in afwachting van de resultaten op non actief, met behoud van salaris. Arbo Consult concludeert dat de verklaring van de patiënt vermoedelijk waar is. Vanwege zijn verstandelijke beperking zou hij moeilijk een verhaal kunnen verzinnen, zo luidt de redenering. De instelling ontslaat vervolgens de vrouw op staande voet. Hierop spant zij een kort geding aan.

De rechtbank vindt dat de werkgever onvoldoende aannemelijk heeft kunnen maken dat het incident heeft plaatsgevonden. Daarom wordt als voorlopig oordeel uitgesproken dat de werkgever het arbeidscontract niet mag ontbinden en het stopgezette salaris met terugwerkende kracht moet uitbetalen.  Tevens moet de werkgever de proceskosten betalen.

LJN: BN0569, Gerecht in Eerste Aanleg van de Nederlandse Antillen
 
 
Datum uitspraak: 29-06-2010
Datum publicatie: 07-07-2010
Rechtsgebied: Civiel overig
Soort procedure: Kort geding

Reageer op dit artikel