nieuws

Ook inlener verantwoordelijk voor flexkracht

Arbeidsrecht

Ook inlener verantwoordelijk voor flexkracht

Een uitzendkracht krijgt een ongeval met een busje dat hij moet besturen voor woonwerkverkeer. De inlener acht zich niet aansprakelijk, omdat hij geen arbeidsrelatie heeft met de werknemer. De Hoge Raad denkt daar anders over.

De werknemer heeft eerder al voor rechters betoogt dat de inlener zijn "materiële werkgever" is en daarom een zorgplicht heeft. De werkgever heeft niet aan deze plicht voldaan doordat hij de werknemer na een vermoeiende werkdag, waarbij de maximaal toegestane arbeidsduur werd overschreden, een bestelbusje heeft laten besturen van Amsterdam naar Didam. Bovendien vindt de werknemer dat de (materiële) werkgever dat een passende schadeverzekering moet afsluiten voor de werknemers die zich ten behoeve van de uitoefening van hun functie in het gemotoriseerd verkeer begeven. In 1995 krijgt de man een ongeval, maar hij is als uitzendkracht als enige inzittende niet gedekt door de verzekering van het busje. Hij stelt daarom zijn werkgevers aansprakelijk voor de schade.

Zowel de rechtbank als het gerechtshof stellen de werknemer in het gelijk. De inlener is niet meer of minder verantwoordelijk voor de geleden schade dan het uitzendbureau waarmee de man een arbeidsovereenkomst heeft. De inlener weigert zich daarbij neer te leggen en gaat in cassatie. Als er geen arbeidscontract is, kan er ook geen sprake zijn van slecht werkgeverschap, is het devies. Ook de Hoge Raad stelt de inlener echter mede-verantwoordelijk. Eerder al oordeelde het hof dat de verantwoordelijkheid vooral was ontstaan doordat de werknemer na een onverantwoord lange werkdag het bestelbusje moest besturen. Hij moest een lange en intensieve autorit maken, met alle risico's van dien. De inlener heeft daarmee zowel de uitzendkracht, als de eigen werknemers in gevaar gebracht.

Reageer op dit artikel