nieuws

Verboden kinderarbeid bij gemeenten

Arbeidsrecht

Verboden kinderarbeid bij gemeenten

De Arbeidsinspectie kondigt maatregelen aan tegen gemeenten die kinderen te lang laten werken in zogenaamde zakgeldbanen. Dit zijn projecten waarbij achterstandsjeugd kennismaakt met het arbeidsproces, en sociale- en werkervaring opdoet. Doel is de arbeidsmarktpositie van de kinderen te verbeteren.

Kinderen doen in een zakgeldbaan allerlei klussen tegen een kleine vergoeding. De Arbeidsinspectie heeft geconstateerd dat in een aantal gevallen het ‘verbod van kinderarbeid', zoals bedoeld in de Arbeidstijdenwet, is overtreden. De Arbeidstijdenwet definieert de activiteiten van deze kinderen (jonger dan 16 jaar) in zakgeldbanen als ‘arbeid'. Dit betekent dat kinderen minimaal dertien jaar moeten zijn om deel te mogen nemen aan de activiteiten. 

Niet alleen de leeftijd van de deelnemers speelt een rol, ook moet bij de invulling van de zakgeldbanen rekening worden gehouden met de bijzondere verplichtingen die gelden in verband met de veiligheid van kinderen. Deze regels zijn uitgewerkt in de 'Nadere regeling kinderarbeid'  (NRK). 

De Arbeidsinspectie zal bij de constatering van overtredingen van de wet handhavend optreden. 

(Bron: Arbeidsinspectie)

Reageer op dit artikel