nieuws

Inspectie krijgt meer middelen tegen wanbetalers

Arbeidsrecht

Inspectie krijgt meer middelen tegen wanbetalers

Wanneer de Arbeidsinspectie vermoedt dat een werkgever zijn personeel te weinig betaalt, dan kan zij in de toekomst de administratie van deze ondernemer in beslagnemen. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Donner naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Wanneer een werkgever de Wet arbeid vreemdelingen overtreedt, dan mag de Arbeidsinspectie de loonadministratie ook nu al in beslagnemen. Donner wil deze bevoegdheden uitbreiden zodat inbeslagname ook mogelijk wordt wanneer een werkgever de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag schendt.
Nu mag de inspecteur de administratie alleen inzien en eventueel tijdelijk meenemen om te kopiëren. Een van de taken van de Arbeidsinspectie is om te controleren of werkgevers minimaal het wettelijk minimumloon en de verplichte vakantiebijslag betalen.

Reageer op dit artikel