nieuws

Ontslag om slecht Nederlands geweigerd

Arbeidsrecht

De Eindhovense welzijnsinstelling Lumens mag een 50-jarige gezinscoach van Turkse afkomst niet ontslaan omdat ze de Nederlandse taal niet voldoende beheerst. De kantonrechter in Eindhoven heeft geoordeeld dat Lumens als goed werkgever had moeten zorgen voor de juiste begeleiding en ondersteuning van de vrouw toen de eisen voor haar functioneren veranderden.

Ontslag om slecht Nederlands geweigerd

De vrouw kwam bijna twintig jaar geleden als buurtmoeder in dienst bij de voorganger van Lumens. Door maatschappelijke ontwikkelingen is haar functie de afgelopen jaren veranderd tot contactmedewerker. Ze kreeg te maken met meerdere nationaliteiten waardoor beheersing van het Nederlands nodig is.

Advocaat Marco Swart zegt dat de vrouw niet weerspreekt dat haar mondelinge Nederlands minder dan gemiddeld is en dat ze slecht verslagen kan schrijven. De raadsman kan niet beoordelen of de uitspraak bijzonder is, maar komt in zijn praktijk zelden ontslagzaken tegen die over taaleisen gaan.

Reageer op dit artikel