nieuws

Spaarloon woensdag vrijgegeven

Arbeidsrecht

Spaarloon woensdag vrijgegeven

Woensdag kunnen twee miljoen Nederlanders beschikken over hun spaarloon. Ruim 4 miljard euro komt dan in een klap vrij.

Dat is het gevolg van een kabinetsbesluit in juli om het spaarloon over de jaren 2006-2009 vrij te geven. Opname is niet verplicht. Het geld kan worden opgenomen en uitgegeven, op een andere spaarrekening worden gezet of op de geblokkeerde rekening blijven staan. Daar blijft de rekeninghouder profiteren van de fiscale voordelen.

Het vrijgeven van het spaarloon moet een 'boost' geven aan de detailhandel en aan de voorzichtige opleving van de Nederlandse economie. Volgens demissionair minister Jan Kees de Jager is de Nederlandse bankensector inmiddels weer stabiel genoeg om verschuivingen van honderden miljoenen euro's aan te kunnen en 15 september is vlak voor het 'cadeauseizoen' aan het eind van het jaar, wanneer mensen graag meer geld uitgeven.

Of het vrijgeven van het spaarloon zal leiden tot meer consumptie is de vraag. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) denkt van niet. ,,Eerdere ervaringen geven aan dat de meeste deelnemers het vrijgevallen geld op de spaarloonrekening laten staan of op een andere spaarrekening zetten'', aldus een woordvoerder.

Mensen die ervoor kiezen om het vrijgekomen bedrag op een spaarrekening te zetten, moeten er rekening mee houden dat zij vermogensbelasting moeten betalen boven het vrijgestelde eigen vermogen. Het tegoed op de spaarloonrekening werd niet aangemerkt als onderdeel van het eigen vermogen.

Reageer op dit artikel