nieuws

Werknemer moet ontslagvergoeding terugbetalen

Arbeidsrecht

Werknemer moet ontslagvergoeding terugbetalen

Het gerechtshof van Arnhem vernietigt in een ontslagzaak het vonnis van de kantonrechter. Een ontslagen medewerker moet zijn ontslagvergoeding terugbetalen.

Een verkoopmedewerker verliest door een reorganisatie zijn baan aan de hand van het  afspiegelingsbeginsel. De werkgever biedt hem een outplacementtraject aan via een bemiddelingsbureau. De medewerker werkt hier niet aan mee en slaat aanbiedingen op ander werk af. De kantonrechter oordeelt dat het ontslag kennelijk onredelijk is omdat de werkgever onvoldoende kan bewijzen dat de reorganisatie niet volledig voortkomt uit bedrijfseconomische problemen. Hierdoor moet de werkgever een ontslagvergoeding van ruim 25.000 euro betalen.

In hoger beroep bestrijdt de werkgever dat de reorganisatie niet noodzakelijk was.
Het Hof stelt de werkgever alsnog in het gelijk. De reorganisatie was nodig voor een gezonde bedrijfsvoering. Bovendien had de werkgever de gewezen werknemer een fatsoenlijk outplacementtraject aangeboden. De ontslagen medewerker moet de ontslagvergoeding van 25.000 euro terugbetalen en ook de proceskosten komen voor zijn rekening.

 
LJN: BN5478, Gerechtshof Arnhem
 
 
Datum uitspraak: 31-08-2010
Datum publicatie: 02-09-2010
Soort procedure: Hoger beroep

Bron: Rechtspraak.nl
 

Reageer op dit artikel