nieuws

Werknemers houden recht op compensatiedagen

Arbeidsrecht

Werknemers houden recht op compensatiedagen

Een eenzijdig besluit van werkgever om geen compensatie-uren meer toe te kennen aan negen werknemers is niet gerechtvaardigd.

Sinds de jaren '80 hebben werknemers van een vleesverwerkend bedrijf recht op zes compensatiedagen per jaar. Twee jaar nadat hun werkgever is overgenomen door een ander bedrijf, laat de nieuwe baas weten een einde te maken aan de compensatiedagen. De kantonrechter geeft de werkgever gelijk: noch uit de arbeidsovereenkomst, noch uit de cao zou zijn op te maken dat de werknemers recht hebben op hun compensatiedagen. Zij leggen zich daar niet bij neer en gaan in hoger beroep.

Het gerechtshof bekijkt de zaak met andere ogen. De werknemers hebben allen lange tijd gebruik mogen maken van de compensatiedagen, sommigen van hen ruim tien jaar, anderen zelfs meer dan vijftien jaar. Deze dagen werden gewoon op de loonstroken vermeld. Toch duurt het twee voordat de nieuwe eigenaar van het bedrijf door heeft dat de betreffende werknemers de compensatiedagen schijnbaar ten onrechte kregen.

Volgens het hof mochten werknemers erop vertrouwen dat zij recht hadden op de vrije dagen. Het is aan de werkgever, niet aan de werknemers om te controleren dat de arbeidsvoorwaarden goed worden toegepast. De dagen, zelfs al zijn zij in het verleden niet schriftelijk toegekend, zijn deel uit gaan maken van de arbeidsovereenkomst. De werkgever mocht deze daarom niet eenzijdig stopzetten.

LJN: BN5568, Gerechtshof Arnhem

Reageer op dit artikel