nieuws

Onredelijk ontslagverzoek kost werkgever geld

Arbeidsrecht

Onredelijk ontslagverzoek kost werkgever geld

Een werkgever wil af van een bouwvakker wegens verschillende vormen van wangedrag. Maar de rechter mist de onderbouwing.

Het is een flinke lijst met klachten die de werkgever aan de kantonrechter voorlegt. Niet alleen zou de werknemer fraude hebben gepleegd met zijn uren verantwoording, ook wordt hij ervan beschuldigd bij een klant een werkneemster te hebben geïntimideerd. Dan is er nog het feit dat hij dagenlang niet bereikbaar was nadat hij zich ziekmeldde en vervolgens zonder toestemming op vakantie ging. De werkgever wil van hem af, zoveel is wel duidelijk.

Wat minder duidelijk zijn de feiten waarop de werkgever zijn beschuldigingen baseert. Waar de werknemer de fraude met parkeer- en benzinebonnen bestrijd, heeft de werkgever weinig om de klacht te staven. De beschuldiging van seksuele intimidatie is gebaseerd op een anonieme brief waarin wordt gesproken van een oudere bouwvakker.
Ook is het onduidelijk hoe vaak de werkgever tijdens de ziekmelding geprobeerd heeft contact te zoeken met de bouwvakker, en waarom het contact nodig was. De werknemer heeft zich aan alle afspraken met de bedrijfsarts gehouden.
Wat betreft de vakantie, daarin heeft de werkgever zich volgens de rechter onredelijk opgesteld. Het ging om een lang weekend, en de reis was besproken met de bedrijfsarts. De werkgever heeft de werkgever vervolgens teruggeroepen, terwijl deze met zijn gezin al ter hoogte van Parijs in Frankrijk was.

De werkgever wordt dus in het ongelijk gesteld. Maar de rechter begrijpt dat de verhoudingen behoorlijk zijn verpest. Tenzij de werkgever het verzoek tot ontbinding intrekt, gaan wordt de arbeidsovereenkomst met ingang van 18 oktober beëindigd en krijgt de werknemer een vergoeding van 12.500 euro.

LJN: BN8538, Sector kanton Rechtbank Utrecht

Reageer op dit artikel