nieuws

‘Ontslagrecht is onrechtvaardig’

Arbeidsrecht

‘Ontslagrecht is onrechtvaardig’

‘Dat het kabinet niets doet aan het ontslagrecht is schandalig. Het is een fundamenteel onrechtvaardig systeem.’

Dat zegt Leonard Verburg, hoogleraar ontslagrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen tegenover Intermediair. ‘Net nu iedereen in de gaten krijgt dat het goed fout zit en er iets moet gebeuren, gooit de nieuwe regering weer de deur op slot.'

Verburg doelt op de twee routes, de langere, ‘goedkopere' route via het UWV en  de snelle route via de kantonrechter, waar in de regel een hogere ontslagvergoeding uitrolt. Daarnaast is er volgens de hoogleraar ongelijkheid tussen grotere en kleinere bedrijven (die vaak een lagere ontslagvergoeding betalen), ongelijkheid tussen hoger en lager personeel en zijn onder het huidige ontslagrecht flexwerkers, zzp'ers en ouderen slechter af.

Verburg zou graag zien dat de preventieve toetsing door het UWV vervalt en dat een werkgever daarvoor in de plaats een ‘hoorplicht' krijgt. In deze hoorplicht moet het bedrijf dat een werknemer wil ontslaan, een goede reden voor ontslag geven en de overeenkomst met de medewerker bekend maken. Verburg vindt ook dat de rechter ‘meer richting' zou moeten geven aan de ontslagvergoeding en dat er een wettelijk maximum komt voor de hoogte van de ontslagvergoeding.

Onlangs maakte het vakblad Arbeidsrecht overigens bekend dat vorig jaar voor ongeveer 30.000 werknemers een ontbindingsverzoek bij de kantonrechter is ingediend, waarvan 61% is toegekend. Het aantal aanvragen is 25% hoger dan het jaar daarvoor. Daarentegen is de hoogte van de ontslagvergoeding gemiddeld ook met 25% gedaald als gevolg van de invoering van de nieuwe kantonrechtersformule in 2009.

Reageer op dit artikel