nieuws

Personeel houdt rechten na uitbesteding

Arbeidsrecht

Personeel houdt rechten na uitbesteding

Als een bedrijf activiteiten uitbesteedt, blijven de rechten van de werknemers gelden wanneer het gaat om het voorzetten van hetzelfde werk in dezelfde onderneming. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft dat donderdag bepaald.

Het betrof een zaak over bierbrouwer Heineken, die in 2005 zijn catering uitbesteedde aan cateraar Albron. Daardoor verslechterden de arbeidsvoorwaarden van de werknemers die eerder bij Heineken de catering verzorgden.

De vakbond is blij met de uitspraak, die een einde maakt aan een jarenlang slepende zaak. ,,Het gerechtshof in Amsterdam moet nu nog een uitspraak doen, maar de principiële rechtsvraag is beantwoord'', stelt Patricia Kruijff, jurist bij FNV Bondgenoten.

Volgens de bond heeft de uitspraak grote gevolgen voor andere zaken rond uitbesteding van werk. ,,Er zaten in afwachting van deze uitspraak al verschillende grote bedrijven in de startblokken om de constructie van Heineken toe te passen. Door de uitspraak van het EU-Hof is hen nu de pas afgesneden'', aldus Kruijff.

Neemt het gerechtshof in Amsterdam de uitspraak over, dan kunnen de circa vijftig werknemers die Albron van Heineken heeft overgenomen met terugwerkende kracht het loon claimen dat zij bij Heineken ontvingen. Bij Albron verdienden zij volgens de vakbond gemiddeld 35 procent minder.

Reageer op dit artikel