nieuws

Werkneemster zet hakken in het zand

Arbeidsrecht

Werkneemster zet hakken in het zand

Een linkshandige werkneemster van een modebedrijf breekt haar linker bovenarm. Ze wordt door de bedrijfsarts volledig arbeidsongeschikt verklaard. Hij komt daar na contact met de werkgever op terug en zegt dat ze wel enkele uren vervangende arbeid kan verrichten. De medewerkster zet haar hakken in het zand en de rechter geeft haar gelijk.

De werkneemster mag haar linkerarm niet belasten, maar kan volgens de tweede mail die de bedrijfsarts aan haar werkgever stuurt wel vervangende werkzaamheden verrichten. Kopjes koffie inschenken of de telefoon beantwoorden. De medewerkster zelf weet pas van deze tweede beoordeling als haar werkgever haar oproept om drie uur per dag aan het werk te gaan. Ze weigert. Haar werkgever schort daarop de loonbetaling op.

In september bezoekt zij opnieuw de bedrijfsarts en stelt zich daarna beschikbaar voor arbeid. Het conflict blijft bestaan. Niet alleen omdat zij haar achterstallige salaris eist, maar ook omdat de werkgever haar andere werkuren geeft, namelijk de vrijdagavond en de zaterdagmiddag. De werkneemster meldt zich ziek.

 Volgens de kantonrechter hadden alle problemen voorkomen kunnen worden wanneer ook de werkneemster had geweten dat de bedrijfsarts haar in staat achtte tot lichte vervangende werkzaamheden. Nu is zij zonder meer gesommeerd aan het werk te gaan en wel op andere tijden dan zij normaal gesproken doet. Volgens de kantonrechter is het daarom begrijpelijk dat zij de hakken in het zand heeft gezet. De loonopschorting is daarom onredelijk.

LJN: BO0519, Sector kanton Rechtbank Almelo

Reageer op dit artikel