nieuws

Werknemer speelt gevaarlijk spel, en verliest

Arbeidsrecht

Werknemer speelt gevaarlijk spel, en verliest

Een zaalchef van een amusementscentrum van Fair Play heeft tijdens werktijd op de roulette gespeeld. Zijn werkgever heeft hem daarom op staande voet ontslagen. De man vecht het ontslag aan, maar krijgt nul op het rekest van de rechter.

Fair Play is volstrekt duidelijk in haar standpunt. In de arbeidsovereenkomst van elke werknemer staat dat het verboden is om in de eigen amusementscentra te spelen. In het arbeidsreglement staat verder nog dat wie deze hoofdzonde toch begaat, ontslag op staande voet krijgt. Als er klachten komen van klanten over een werknemer die zelf speelt, controleren de leidinggevenden de camerabeelden. Daaruit blijkt dat de zaalchef inderdaad de regels geeft overtreden.  Bovendien heeft hij tegen alle regels in machines geopend.

In januari 2010 wordt de man op staande voet ontslagen. Hij eist voor de rechter zijn baan terug omdat hij voor de eerste keer in de fout is gegaan. De man werkt al negen jaar voor het bedrijf, is 57 en heeft slechte perspectieven op de arbeidsmarkt. De rechter is niet onder de indruk van zijn argumenten. In zijn functie als zaalchef had werknemer als leidinggevende een voorbeeldfunctie naar zijn ondergeschikten. Gelet op de aard van het bedrijf, een amusementscentrum waar dagelijks grote hoeveelheden geldstromen rond gaan,  heeft Fair Play belang bij strikte handhaving van het speelverbod. De werkgever mag van zijn werknemers verwachten dat zij integer zijn en elke schijn van belangenverstrengeling op dit punt voorkomen. De door werknemer aangevoerde omstandigheden wegen hier niet tegen op.

LJN: BO1645, Sector kanton Rechtbank Dordrecht

Reageer op dit artikel