nieuws

Salarisverlaging niet zomaar toegestaan

Arbeidsrecht

Salarisverlaging niet zomaar toegestaan

Een Lead Process Engineer, in dienst van Atlas Inexco B.V., actief in de olie- en gasindustrie, krijgt van zijn werkgever te horen dat hij voortaan 70 euro als bruto uurloon krijgt in plaats van de 82,19 euro die hij tot nu toe kreeg. De reden: de opdrachtgever Genesis Oil, waar de werknemer is gedetacheerd, betaalde Atlas Inexco B.V. als gevolg van de economische teruggang minder. Atlas Inexco B.V. vond op haar beurt dat zij deze verlaging aan de gedetacheerde werknemers mocht doorberekenen.

De vier collega's in kwestie hebben de salarisverlaging geaccepteerd. Maar de  werknemer in kwestie weigert deze keer te tekenen. Atlas Inexco B.V.  stuurt herhaaldelijk mailtjes met het verzoek akkoord te gaan, maar de werknemer blijft weigeren. De werkgever denkt dat de werknemer uiteindelijk wel overstag gaat, mede omdat de directeur uit een gesprek opmaakt dat de medewerker de situatie inziet.

De Rechtbank in Den Haag is echter van mening dat de werkgever er op basis hiervan niet vanuit  mocht gaan dat de werknemer met salarisverlaging akkoord is gegaan. Ook vindt de rechter dat onvoldoende duidelijk is in welke mate de opdrachtgever (Genesis/Shell) het tarief heeft willen verlagen en in welke relatie dit staat tot de directe loonkosten van de werknemer.

Zonder instemming van de werknemer kunnen verlagen van het primaire salaris is wel mogelijk – een redelijk voorstel dat [werknemer] op grond van art. 7:611 BW had moeten aanvaarden dan wel de derogerende werking van art. 6:248 lid 2 BW – maar ‘de lat hiervoor ligt aanzienlijk hoger dan Atlas Inexco B.V. zich lijkt te realiseren', aldus de rechter.

Reageer op dit artikel