nieuws

Zo… leg je sancties op

Arbeidsrecht

Zo… leg je sancties op

Een beloning geven is leuker dan wangedrag afstraffen. Maar soms ontkom je er niet aan om de zweep erover te halen. Hoe leg je sancties op zonder dat ze zich tegen je keren?

Vergeet niet waarom je het doet
Sancties leg je in de eerste plaats op om ervoor te zorgen dat de werknemer zich beter gedraagt, niet om alvast toe te werken naar een ontslagzaak. Een personeelsdossier dat zich om onnavolgbare redenen in korte tijd vult met waarschuwingen en sancties, zal op zijn minst wantrouwen opwekken. Wanneer een werknemer plotseling ongewenst gedrag vertoont, is het verstandig om eerst eens een gesprek aan te gaan. Heeft hij problemen thuis? Krijgt hij van de nieuwe chef heel andere eisen opgelegd dan waar hij voorheen aan moest voldoen? Een beetje begrip kan vaak meer verbetering bewerkstelligen dan een formele sanctie.

Reageer op dit artikel