nieuws

ABN Amro schrapt 2350 arbeidsplaatsen

Arbeidsrecht

ABN Amro schrapt 2350 arbeidsplaatsen

Vakbonden hebben bezorgd gereageerd op plannen ABN Amro om 10 procent van de arbeidsplaatsen te laten verdwijnen. De nieuwe ABN Amro moet een efficiënte bank zijn die niet te veel kosten maakt. Dat zei bestuursvoorzitter Gerrit Zalm vrijdag in een toelichting op de halfjaarcijfers van de bank.

In dat kader schrapt de bank in de komende drie tot vier jaar 2350 arbeidsplaatsen, zo bleek vrijdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers.
De nieuwe reorganisatie komt bovenop het eerder aangekondigde verlies van 6500 banen als gevolg van de integratie van ABN Amro met het voormalige Fortis. 'Dat ging vooral om dubbele functies', verduidelijkte Zalm. 'Nu werken we aan de bedrijfsvoering zelf, zowel op het hoofdkantoor als in de filialen.' Bij het overgrote deel van de geschrapte banen gaat om medewerkers die geen direct contact hebben met klanten.

Gedwongen ontslagen
Zalm rekent op ongeveer 1500 gedwongen ontslagen. 'Als er meer banen kunnen verdwijnen via natuurlijk verloop dan zijn we daar natuurlijk blij mee. Maar daar kunnen we niet op rekenen, het verloop bij ABN Amro ligt altijd erg laag.'

Vakbonden reageerden bezorgd op de plannen van de bank. 'Dat er banen geschrapt zouden worden was bekend, maar dat er nu sprake is van een reductie van bijna 10 procent in bijna twee jaar tijd kwam totaal onverwacht', zei onderhandelaar Erwin Rog van De Unie. FNV Bondgenoten vindt dat bestuursvoorzitter Gerrit Zalm met het schrappen van de 2350 banen ''het kind met het badwater weggooit'' en de organisatie broos maakt.

Kosten
De reorganisatie past in het streven van Zalm om de kosten van de genationaliseerde bank te verlagen. 'We sturen op de kosten, we willen een bank zijn die niet meer kosten maakt dan nodig is.'

Reageer op dit artikel