nieuws

Abvakabo: meer personeel in plaats van camera’s

Arbeidsrecht

Abvakabo: meer personeel in plaats van camera’s

Abvakabo FNV wil liever minimaal twee beroepskrachten op alle groepen in de kinderopvang, dan camera’s om de veiligheid te vergroten. Dat stelt de bond in een reactie op de plannen van minister Kamp.

Samen met de brancheorganisaties overweegt de minister om camera's op te hangen in kinderdagverblijven. Abvakabo FNV bestuurder Ilse van der Weiden is kritisch over de plannen. 'Voor een veilige en kwalitatief goede kinderopvang is de aanwezigheid van voldoende en goed opgeleid personeel veel belangrijker. Ook moet er gewerkt worden aan een cultuur waarbinnen het gewoon is dat collega's elkaar aanspreken op eventueel afwijkend gedrag.'

De commissie Gunning, ingesteld na de Amsterdamse zedenzaak, adviseerde al eerder om het zogenoemde vier-ogen-principe in te voeren. Volgens Van der Weiden kunnen camera's voor een vals gevoel van veiligheid zorgen, want er blijven altijd wel plekken over die niet gefilmd kunnen worden. Bovendien schenden ze de privacy van medewerkers en kinderen. ‘Daarbij kan een ondernemer niet zomaar een camera ophangen, daarvoor zijn richtlijnen en is instemming van de or vereist. Tenslotte is het nog maar de vraag wie die camerabeelden dan gaat bekijken en wanneer', aldus Ilse van der Weiden

Reageer op dit artikel