nieuws

Ambtenaar mag zijn mening naar believen uiten

Arbeidsrecht

Ambtenaar mag zijn mening naar believen uiten

Overheidsinstanties mogen hun werknemers niet verbieden online hun mening te geven over onwelgevallige onderwerpen. Gedragsregels op dit gebied komt neer op het inperken van de vrijheid van meningsuiting.

Dat schrijft Binnenlands Bestuur op basis van de afstudeerscriptie van de Leidse Fatou van den Hoff. Zij verkent hierin de ruimte die ambtenaren hebben om in het openbaar hun privémening te geven.

Ambtenaren en overheden kennen volgens Van den Hoff de wettelijke grenzen aan de vrijheid van meningsuiting niet. Het gevolg is dat ambtenaren minder gebruik maken van dit grondrecht, en hun werkgevers soms juist te ver gaan met het opleggen van beperkingen.

In een vraaggesprek met Binnenlands Bestuur zegt Van den Hoff te verwachten dat jonge ambtenaren dit beeld zullen doorbreken. ‘De huidige ambtenaren trekken zich verder terug in hun schulp. Zij zijn kopschuw geworden door de uitgebreide negatieve aandacht die een handjevol zaken krijgt. Een nieuwe generatie ambtenaren zoekt de grenzen van de vrijheid van meningsuiting op internet onbewust op. De eerste zaak heeft zich al aangediend. Een ambtenaar mag zich op zijn privé-twitter niet meer persoonlijk uitlaten. Maar deze instructie gaat te ver, zoals blijkt uit jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep.'

Reageer op dit artikel