nieuws

Ontslag voor bedreigen van collega met pincet

Arbeidsrecht

Ontslag voor bedreigen van collega met pincet

Een procesoperator van Philip Morris is ontslagen omdat hij een collega heeft bedreigd met een pincet. Volgens de medewerker moet de actie als een ‘vrolijk gebaar’ worden opgevat, maar de kantonrechter kon hier niet de humor van inzien.

De 30-jarige procesoperator was al sinds 2001 in dienst bij Philip Morris. Zijn beoordelingen waren de laatste jaren niet al te gunstig, vooral zijn gedrag liet te wensen over. Tijdens een nachtdienst in juni van dit jaar kreeg de medewerker een woordenwisseling met een collega, een heftruckchauffeur. De procesoperator drukte een lange pincet op diens keel en zei, volgens de chauffeur en een anonieme getuige, "wil je dood of zo". De werkgever zag in deze actie een dringende reden om hem te ontslaan. De man was volgens het bedrijf een ‘gewaarschuwd mens' omdat hij in 2009 en 2010 tijdens beoordelingen verzocht is om zijn houding en gedrag te verbeteren. Bovendien heeft hij in strijd gehandeld met de geldende gedragscode voor werknemers.

Spelen
De werknemer voerde tijdens de rechtzaak aan dat hij deze gedragscode nooit ontvangen heeft en dus niet op de hoogte was van de voorschriften. Hij verklaarde dat hij het pincet losjes tegen de kin had getikt en dat het slechts ‘een vrolijk gebaar' was. Alle medewerkers in de productiehal dragen een pincet bij zich en hij was hier al mee aan het spelen voordat hij ruzie kreeg met de chauffeur. De procesoperator ontkende dat hij de woorden "wil je dood of zo" heeft gezegd. Ook betoogde hij dat bij Philip Morris bijna alle productiemedewerkers de beoordeling ‘improvable' krijgen en hij zich deze waarschuwing dus niet persoonlijk heeft aangetrokken. De man meende dat Philip Morris hem eerst een lichtere sanctie had moeten opleggen en eiste een schadevergoeding van ruim 35.000 euro als het tot een ontslag zou komen. 

Opmerkelijk
De rechter vond de actie met het pincet op zijn minst opmerkelijk, omdat de mannen onbekenden van elkaar waren. Daarom komt de stelling van de procesoperator, dat het als een vrolijk gebaar moest worden opgevat, ongeloofwaardig over. Aangezien er ook een anonieme getuige is, achtte de rechter het voldoende aannemelijk dat hij de bedreigende woorden heeft uitgesproken. Los van het gegeven of de werknemer de gedragscode wel of niet kende, zag de rechter in deze bedreiging een dringende reden voor ontbinding van het contract. Daarom heeft de medewerker geen recht op een schadevergoeding en draait hij op voor de proceskosten.

LJN: BR441, Sector kanton Rechtbank Breda

Datum uitspraak: 02-08-2011
Datum publicatie: 09-08-2011

 

Reageer op dit artikel