nieuws

Werkgever moet zijn belofte nakomen

Arbeidsrecht

Werkgever moet zijn belofte nakomen

Een fietsenfabrikant belooft een werknemer een vast contract als hij zijn opleiding afrondt. Maar als de man zijn diploma op zak heeft, krabbelt zijn werkgever terug. Maar daar steekt de kantonrechter een stokje voor.

De werknemer is aangenomen op basis van leerarbeidsovereenkomst. In het contract staat dat de werkgever hem een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aanbiedt zodra de werknemer is geslaagd voor zijn opleiding. Het staat de werkgever vrij om ervoor te zorgen dat de werknemer een baan krijgt bij een ander bedrijf in dezelfde sector, maar hoe dan ook, een baan moet er komen.

En daar gaat het mis. Volgens de fietsfabrikant is de werknemer solistisch, te vaak ziek en niet geschikt voor werk in de montage. Per brief krijgt de werknemer te horen dat een vaste baan er niet inzit. Hij legt zich daarbij neer, omdat hij denkt dat zijn werkgever ervoor zal zorgen dat hij werk krijgt bij een andere organisatie. Maar dat is deze niet van plan. De werkgever erkent schadeplichtig te zijn door het contract niet na te komen, maar vindt dat de werknemer zelf de schade had kunnen beperken door actief op zoek te gaan naar ander werk.

De kantonrechter in Leeuwarden volgt deze redenatie niet. De werkgever heeft een contractuele verplichting aangegaan, en de werknemer eist daarom terecht dat hij wordt aangenomen. De fabrikant krijgt acht dagen de tijd om de werknemer in dienst te nemen, op straffe van een dwangsom van vijfhonderd euro per dag.

LJN: BR5624, sector kanton, rechtbank Leeuwarden

Reageer op dit artikel