nieuws

Werknemer mag maanden van concurrentiebeding afsnoepen

Arbeidsrecht

Werknemer mag maanden van concurrentiebeding afsnoepen

Een werknemer heeft een non-concurrentie- en relatiebeding getekend en wil toch binnen een jaar voor een klant van zijn voormalig werkgever werken. De rechter vindt het onbillijk om hem aan het beding te houden.

In het non-concurrentiebeding heeft de werknemer beloofd niet binnen een jaar voor een concurrent of relatie van zijn werkgever te werken. De senior systeembeheerder neemt in 2010 ontslag om een aantal maanden door Australië te reizen. Na terugkeer blijkt het niet mee te vallen om nieuw werk te vinden. Hij krijgt een vaste baan aangeboden bij Reclassering Nederland, een organisatie waar hij eerder via zijn voormalig werkgever was gedetacheerd. Om de angel uit het non-concurrentiebeding te halen, krijgt de voormalig werkgever een vergoeding van twee maanden salaris aangeboden.

Daar gaat de werkgever niet mee akoord. Een jaar is afgesproken, en aan een jaar wil hij zijn voormalig werknemer houden. De partijen ontmoeten elkaar voor de rechter. Deze oordeelt dat het onbillijk is om de werknemer aan het volledige beding te houden. Het is volgens de rechter begrijpelijk dat de werkgever – die werkt in de concurrentiegevoelige IT detacheringsbranche  – zijn bedrijfsbelangen wil beschermen. Maar volgens de rechter is het niet aantoonbaar dat deze belangen ernstig worden geschaad wanneer het concurrentiebeding wordt teruggebracht naar negen maanden. De nieuwe functie van de werknemer is daarbij ook niet exact hetzelfde als werk dat hij eerder in detachering verrichtte.

Het zou daarom volgens de rechter onbillijk zijn om hem onverkort aan het beding te houden.

LJN: BR3770, Sector kanton Rechtbank Utrecht

Reageer op dit artikel