nieuws

Directeuren willen vrije hand bij ontslag

Arbeidsrecht

Directeuren willen vrije hand bij ontslag

Bijna driekwart van de Nederlandse directeuren en commissarissen vindt dat het ontslagrecht moet worden aangepakt. Zij willen dat werkgevers op elk moment een werknemer kunnen ontslaan, zonder dat een overheidsinstantie zich daarmee bemoeit.

Dit blijkt uit een onderzoek onder 240 leden van de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD). 'Een duidelijk signaal van onze leden dat het huidige ontslagrecht een andere vorm moet krijgen, zodat de arbeidsmarkt flexibeler en toegankelijker wordt', concludeert NCD-voorzitter Susanne Stolte.

Efficiënt ontslag
De directeuren vinden de ontslagbescherming die werknemers genieten achterhaald en  willen veel meer de vrije hand krijgen om mensen te kunnen ontslaan. 'Deze huidige regeling sluit niet meer aan bij de tijdsgeest en moet efficiënter vormgegeven worden. Dat kan door werkgevers de mogelijkheid te bieden om op elk moment een arbeidsovereenkomst te kunnen beëindigen, zonder bemoeienis van een overheidsinstantie. De rechter kan dan achteraf toetsen of de werkgever een ontslagvergoeding uit moet betalen aan de werknemer. Op deze manier wordt de arbeidsmarkt flexibeler en wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om personeel aan te nemen', aldus Stolte.

Regeldruk
De topmensen uit het zakenleven hebben niet meer dan een magere zes over voor het ondernemersbeleid van het kabinet Rutte. 65 procent van de ondervraagden zegt dat de regeldruk voor ondernemers vorig jaar niet is verminderd.

Reageer op dit artikel