nieuws

Fabriek moet rokers weer in dienst nemen

Arbeidsrecht

Fabriek moet rokers weer in dienst nemen

Vier werknemers van een fabriek die wegens roken op de werkvloer op staande voet werden ontslagen, hebben dit met succes aangevochten. De kantonrechter vindt dat de werkgever niet duidelijk genoeg heeft gemaakt dat op roken voortaan de ultieme straf zou staan.

In de fabriek van Avebe wordt dextrine gemaakt, en dit brengt brand- en explosiegevaar met zich mee. Er gelden dan ook tal van veiligheidsvoorschriften, een en rookverbod is daar één van. De betrokken werknemers namen het ondanks eerdere waarschuwingen niet zo nauw met dit verbod.

Om erachter te komen wie er rookte in de controlekamer, vroeg de werkgever toestemming van de OR om verborgencamera's op te laten hangen door Hoffmann Bedrijfsrecherche. Zo liepen de vier rookverslaafde zondaars tegen de lamp. Zij werden op staande voet ontslagen.

De kantonrechter is van mening dat een sanctie op zijn plaats is voor werknemers die willens en wetens de veiligheidsregels aan hun laars lapten. Hij noemt dit slecht werknemerschap, dat bestraft kan worden met ontslag op staande voet. Maar in dit geval heeft de werkgever onvoldoende duidelijk gemaakt dat de ultieme sanctie het gevolg van roken zou kunnen zijn. In een e-mail aan alle werknemers wordt slechts gedreigd met 'gepaste maatregelen' en 'gevolgen die ernaar zullen zijn'. De kantonrechter vindt daarom dat een schorsing en inhouding van loon gepaster zouden zijn geweest.

De werkgever moet de werknemers daarom weer in dienst nemen. Omdat de werknemers een en ander wel degelijk aan zichzelf te danken hadden, moeten zij hun eigen kosten voor het kort geding betalen. 

LJN: BT1645 – Rechtbank Groningen, sector kanton 

Reageer op dit artikel