nieuws

Metselaar werkt minder dankzij Salomonsoordeel

Arbeidsrecht

Metselaar werkt minder dankzij Salomonsoordeel

Een metselaar wil minder werken. Volgens zijn werkgever schaadt dit de bedrijfsbelangen. De kantonrechter in Breda velt een Salomonsoordeel.

De metselaar is weduwnaar en zegt dat hij daardoor huishoudelijke taken heeft waarvoor hij tijd nodig heeft. Bovendien heeft de bedrijfsarts gezegd dat de kans dat de metselaar werkend zijn pensioen haalt een stuk groter is als hij nu minder gaat werken.

Het aannemersbedrijf waarvoor hij werkt voelt daar echter weinig voor. De man is gespecialiseerd in de renovatie van badkamers, en zijn werkgever wil dat hij hier vijf dagen per week aan werkt. Als hij een dag minder gaat werken, moet voor die dag iemand anders worden aangenomen om het werk af te maken. Met woningbouwverenigingen is afgesproken dat de renovatie van bewoonde woningen zo min mogelijk tijd in beslag neemt, om de overlast voor de bewoners te beperken. Om de metselaar tegemoet te komen, biedt het bedrijf hem aan om de vrije dagen achter elkaar op te nemen. Na elke vier weken werk, zou hij dan een week vrij zijn.

De kantonrechter vindt dat het bedrijf aannemelijk heeft gemaakt dat het economisch zware tijden doormaakt en dat het moet waken voor de bedrijfsbelangen. Maar aan de andere kant mag het belang van de werknemer ook niet worden genegeerd. Ervan uitgaande dat het ongeveer tien keer per jaar voorkomt dat er vijf dagen aan een stuk moet worden gewerkt, stelt de rechter dat de werknemer de overige weken vier dagen mag werken. De werkgever moet uiterlijk op de maandag voorafgaand aan de vijfdaagse werkweek laten weten dat de metselaar de volgende week fulltime aan de bak moet.

Omdat geen van beide partijen volledig in het gelijk is gesteld, moet ieder zijn eigen kosten betalen.

LJN: BR5530, Sector kanton Rechtbank Breda

Reageer op dit artikel