nieuws

Steeds meer ontslag op staande voet

Arbeidsrecht

Steeds meer ontslag op staande voet

De laatste maanden valt het juridisch dienstverlener DAS op dat er steeds meer ontslag op staande voet wordt gegeven door werkgevers. Vorig jaar werden er bij DAS ongeveer vier zaken per maand gemeld, de laatste maanden zijn het er vier per week.

Jeannet Bekhof teamleider Legal Services bij DAS sinaleert dat werknemers wat makkelijker in hun gedrag zijn geworden. Werkgevers daarentegen zijn minder bereid om uitglijders met de mantel der liefde te bedekken. Mogelijk speelt daarbij de economische crisis een rol.

Werkgevers zien hun inkomsten afnemen en zijn dan minder toegeeflijk voor werknemers. De redenen voor ontslag op staande voet zijn verschillend. Niet alleen agressie en diefstal leiden tot een abrubte beëindiging van de arbeidsovereemkomst, maar ook veelvuldig te laat komen, nevenwerkzaamheden tijdens ziekte, en ook uitlatingen in social media.

In het algemeen houdt het ontslag op staande voet geen stand, zegt Berkhof. 'Het blijft een uiterst middel waar rechters kritisch naar kijken. Ga je als werkgever procederen dan is het alles of niets. Er wordt vaak een beëindigingsregeling getroffen die meestal voor de werkgever gunstig is. De werkgever voorkomt hiermee een procedure waarvan de uitkomst voor hem niet zeker is. De werknemer stemt vaak in met een beëindigingsregeling omdat hij vreest voor zijn inkomenspositie. Bij ontslag op staande voet is er namelijk geen recht op uitkering.'

Reageer op dit artikel