nieuws

UWV legt de regels van bijklussen nog een keer uit

Arbeidsrecht

UWV legt de regels van bijklussen nog een keer uit

De afdeling Handhaving van UWV heeft vorig jaar vijfduizend werkplekcontroles gehouden en tienduizenden andere contoles werden per telefoon of met een huisbezoek gecontroleerd. Veertigduizend mensen met een uitkering kregen een boete omdat zij werkten zonder dit aan het UWV te melden. De uitkeringsinstantie is daarom begonnen met een informatiecampagne.

Wie een WW-, WAO- of WIA-uitkering ontvangt, moet het melden als hij naast zijn uitkering werkt. Ook wanneer dit werk onbetaald is. Veruit de meeste mensen doen dit braaf, maar desondanks wordt er jaarlijks voor veertig- tot vijftig miljoen euro gefraudeerd.

Naast de eigen controles doet het UWV ook mee in interventieteams, samen met instanties als de Arbeidsinspectie, Belastingdienst en gemeenten om fraudeurs te betrappen. Controle vindt voor een belangrijk deel achter de schermen plaats. Hierbij gaat het om bestandsvergelijkingen met andere overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank en gemeenten. Zo worden bijvoorbeeld loonaangiftes van werkgevers vergeleken met de uitkeringsbestanden en wordt gebruik gemaakt van zogeheten statistische ‘profiling' technieken om klanten met een verhoogd risico op overtreding er snel uit te filteren.

Om ervoor te zorgen dat iedereen weet wat zijn rechten en plichten zijn, brengt het UWV de regels nog een keer onder de aandacht. De campagne is onderdeel van de langlopende campagne van het ministerie ‘Weet hoe het zit' en bestaat uit radiospots, internet, advertenties in huis-aan-huisbladen en een mailing aan UWV-klanten.

Reageer op dit artikel