nieuws

Vergeetachtige agent moet betalen

Arbeidsrecht

Vergeetachtige agent moet betalen

Een politieagent stal tien jaar geleden de portemonnee van een verkeersslachtoffer. Hij zegt het zich niet te kunnen herinneren, maar het moet het geld alsnog terugbetalen aan zijn voormalig werkgever.

In 2001 kon de agent de verleiding van een dik gevulde portemonnee niet weerstaan toen hij in de woning van een verkeersslachtoffer was om diens identiteit vast te stellen. Het regiokorps stelde de nabestaanden van het slachtoffer schadeloos, en liet de agent schriftelijk weten dat hij disciplinair bestraft zou worden en het geld moest terugbetalen. Bovendien werd de agent strafrechtelijk vervolgd.

In 2003 werd de agent in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar daarmee was de affaire nog niet afgerond. Want het geld was nog niet terugbetaald aan zijn werkgever.Na een slepende reeks van zaken, vonnissen en afwijzingen, kwam de zaak dit jaar in hoger beroep voor het Gerechtshof 's-Gravenhage.

De rechtbank had eerder geoordeeld dat het korps niet kon bewijzen dat de agent had ingestemd met een overeenkomst waarbij alle partijen –  korps, nabestaanden én agent – afspraken dat er ruim zevenduizend euro moest worden terugbetaald. Volgens de agent was helemaal niet duidelijk of er geld in de portemonnee zat en zo ja, hoe veel dat dan was. Hij verklaart zich niet te kunnen herinneren dat hij geld heeft gestolen en stelt dat zijn eerdere verklaringen onder druk zijn afgelegd.

In tegenstelling tot de rechtbank, gelooft het gerechtshof wel degelijk dat de agent een overeenkomst heeft gesloten met zijn voormalig werkgever. Hij heeft in eerdere verklaringen bekend dat hij vier keer Duitse marken uit de portemonnee heeft ingewisseld voor guldens. Bovendien heeft hij in 2001 verklaard bereid en in staat te zijn het geld terug te betalen.

De agent moet daarom het oorspronkelijk afgesproken bedrag terugbetalen, vermeerderd met buitengerechtelijke kosten, plus de rekening voor de rechtszaken.

LJN: BT2256, Gerechtshof 's-Gravenhage

Reageer op dit artikel