nieuws

Valse beschuldiging wordt bestraft met ontslag

Arbeidsrecht

Wie seksueel wordt geïntimideerd door een leidinggevende, heeft recht op bescherming van de werkgever. Maar een medewerker die vervolgens geen enkele medewerking verleent aan een onderzoek, zet haar eigen baan op het spel.

Valse beschuldiging wordt bestraft met ontslag

Een werkgever vraagt de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst met een werkneemster te ontbinden. De vrouw heeft een leidinggevende beschuldigd van seksuele intimidatie en machtsmisbruik. De werkgever heeft de zaak serieus genomen en een onderzoek gestart. De vrouw is meerdere malen gevraagd om haar beschuldigingen toe te lichten en de mails te tonen waarin de leidinggevende jaar seksueel getinte teksten en afbeeldingen zou hebben gestuurd. Ook is de vrouw gewezen op de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon, aan wie ze haar verhaal zonder angst voor repercussies kan vertellen.

De medewerkster heeft nergens op gereageerd en op geen enkele wijze meegewerkt aan het onderzoek. Wel heeft ze een brief gestuurd naar de afdeling Finance & Accounting waarin ze beweert dat het bedrijf haar klacht heeft erkend en haar contract heeft verlengd. Hier is echter geen sprake van, en haar werkgever heeft er genoeg van. In het geval dat de kantonrechter oordeelt dat haar contract niet van rechtswege is geëindigd, vraagt de werkgever dat de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden.

De kantonrechter vindt dat er grote terughoudendheid geboden is voordat de conclusie wordt getrokken dat iemand een valse beschuldiging heeft geuit. Maar gelet op het feit dat de vrouw geen enkele plausibele verklaring heeft gegeven voor haar weigering om mee te werken aan het onderzoek, en omdat ze heeft gelogen in de brief, is er volgens de kantonrechter nu geen andere conclusie mogelijk. De arbeidsovereenkomst wordt onmiddellijk verbroken.

LJN: BU4663, Sector kanton Rechtbank Rotterdam

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels