nieuws

Arrestaties voor illegale tewerkstelling en uitbuiting

Arbeidsrecht

De politie en de Inspectie SZW hebben gisteren drie mensen aangehouden op verdenking van illegale tewerkstelling en uitbuiting. De verdachten maakten gebruik van een uitzendconstructie. Minister Kamp heeft eerder dit jaar de oorlog verklaard aan malafide uitzendbureaus.

Arrestaties voor illegale tewerkstelling en uitbuiting

De mannen uit de omgeving van Alkmaar worden verdacht van arbeidsuitbuiting, mensensmokkel, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. Het strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van het Functioneel Parket.

De verdachten hebben via een uitzendbureau vermoedelijk personeel aan het werk gezet dat illegaal in Nederland verblijft. Het gaat om onder anderen Oekraïners, die werkten in de schoonmaak en de land- en tuinbouw in Noord-Holland. Ze werden gehuisvest in panden van de verdachten. De werkzaamheden die de (illegale) werknemers verrichtten werden deels  niet in de bedrijfsadministratie van het uitzendbureau verantwoord. Er werd dus te weinig aan belastingen en premies betaald.

Er is beslag gelegd op onder meer 28 duizend euro aan contant geld en dure horloges. Er zijn enkele huizen en een bedrijfspand doorzocht, waarbij ook computers en administratie in beslag zijn genomen. Daarnaast hebben de politie en inspecteurs Arbeidsmarktfraude van de Inspectie SZW nog drie locaties gecontroleerd op de aanwezigheid van illegale werknemers.

Reageer op dit artikel