nieuws

Ontslag hoeft niet binnen dag getekend

Arbeidsrecht

Een 56-jarige winkelverkoper had niet onder druk mogen worden gezet om binnen een werkdag een ‘Einde arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden' te ondertekenen. Ook was zijn ontslag niet terecht.

Ontslag hoeft niet binnen dag getekend

De werkgever heeft wel voorafgaande aan de ondertekening gezegd dat de werknemer ontslagen was en dat de overeenkomst ertoe diende om zijn WW-rechten geldend te maken en ze heeft hem de vaststellingsovereenkomst voorgelegd. Ze heeft hem echter gevraagd het stuk dezelfde dag te ondertekenen. Die handelwijze zou onzorgvuldig zijn , omdat er geen rekening is gehouden met de wettelijke opzegtermijn en er slechts een zeer beperkte vergoeding is betaald.

De werkgever voerde aan dat zij klachten had over het functioneren van de werknemer en dat dat mede de reden zou zijn voor het ontslag. De rechter oordeelt echter dat voor ontslag wegens disfunctioneren andere procedures gelden. Verder zouden er bedrijfseconomische redenen zijn voor het ontslag. Voor deze stelling heeft de rechter geen bewijs gevonden.

Werknemer krijgt een vergoeding mee van 55 duizend euro. Beduidend hoger dan c=1 omdat er rekening wordt gehouden met de leeftijd (56) en zijn eenzijdige werkervaring.

LJN: BV1540
Sector kanton Rechtbank Amsterdam
EA11-1793

Reageer op dit artikel