nieuws

Aspergeteler moet opnieuw boeten voor uitbuiting

Arbeidsrecht

Een aspergekweker uit Someren moet de Nederlandse Staat ruim een ton betalen. Dit is volgens de rechter geld dat ze verdiende door haar buitenlandse werknemers uit te buiten. De vrouw zit momenteel een gevangenisstraf uit voor mensenhandel.

Aspergeteler moet opnieuw boeten voor uitbuiting

De vrouw werd meerdere malen door de Arbeidsinspectie (nu Inspectie SZW) en de belastingdienst op de korrel genomen omdat ze haar buitenlandse werknemers slecht behandelde. De seizoensarbeiders werden onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest en kregen onvoldoende te eten. De lonen lagen ver onder het wettelijk minimum. Om te voorkomen dat de werknemers 's avonds het terrein zouden verlaten, zette ze regelmatig een agressieve hond voor de poort. Bovendien liet ze mensen zonder tewerkstellingsvergunning werken. In oktober vorig jaar werd ze wegens mensenhandel veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het ministerie van Sociale Zaken legde haar eerder al boetes op wegens de illegale tewerkstelling.

De Staat heeft echter nog een rekening te vereffenen met de tuinbouwer. Omdat ze geld heeft verdiend aan de onderbetaling van de werknemers, komt ze dit jaar opnieuw voor de rechter, dit keer in een zogenaamde ontnemingsprocedure. De advocaat stelt dat de vrouw geen wederrechtelijk voordeel heeft genoten. Hij vindt bovendien dat eventuele boetes moeten worden afgetrokken van de boetes die ze al heeft betaald. Daarbij wijst hij op het feit dat de vrouw inmiddels al haar bezittingen kwijt is.

De rechtbank verwerpt de verweren van de advocaat. De opgelegde boetes hebben geen directe relatie met de bewezenverklaarde mensenhandel of soortgelijke feiten in 2007 en 2008. Een andere opvatting zou ook betekenen dat de vrouw de bestuursrechtelijke boetes zou voldoen met de wederrechtelijk verkregen inkomsten.

Het staat voor de rechter vast dat in 2009 sprake was van ruim 134.000 kilo gestoken asperges en de rechtbank komt daarvoor tot een arbeidsbehoefte van bijna 13.000 uren, waarvan de vrouw ruim 6000 uren uitbetaalde. De rechtbank komt na aftrek van de opgelegde schadevergoeding in de strafzaak uit op een voordeel van 111.879 euro. De advocaat heeft onvoldoende gemotiveerd dat de vrouw het bedrag niet zou kunnen betalen. Daarbij neemt de rechtbank in aanmerking dat melding is gemaakt van aanzienlijke tegoeden op buitenlandse bankrekeningen.

LJN: BV8479, Rechtbank 's-Hertogenbosch, sector Strafrecht 

Reageer op dit artikel