nieuws

Directeur drukte pensioengelden achterover

Arbeidsrecht

Directeur drukte pensioengelden achterover

De directeur van een inmiddels failliet taxibedrijf in Nijmegen is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. De man maakte zich volgens de rechter schuldig aan onder andere valsheid in geschrifte, het niet betalen van loonbelasting en het niet afdragen van pensioengeld.

Samen met een partner rommelde de verdachten met loonstroken. Het salaris werd netto betaald aan de werknemers, zonder dat pensioengelden en loonbelasting werden afgedragen. Hiervoor werd een schijnconstructie in het leven geroepen waarbij de werknemers werden ondergebracht bij een ander bedrijf. De arbeidsovereenkomsten tussen de werknemers en het oorspronkelijke bedrijf werden echter niet ontbonden en ook kregen de werknemers geen contract van hun 'nieuwe' werkgever. Toen de Belastingdienst ongeduldig werd en incassoprocedures voor de loonbelasting in gang zette, beweerde de directeur geen werknemers te hebben.

De rechtbank acht bewezen dat tussen 2007 en 2009 tonnen aan loonheffingen, belasting en pensioengelden niet zijn afgedragen.

De advocaat van de verdachte pleitte voor vrijspraak. De directeur zou de gelden hebben ingezet voor de normale bedrijfsvoering om tekorten te dekken. De directeur zou zich het geld niet wederrechtelijk hebben toegeëigend.
De rechter concludeert echter dat een deel van het geld op privérekeningen is gestort en werd gebruikt om van te leven en de verbouwing van een huis van te bekostigen. Een deel zou later zijn teruggestort en gebruikt voor het bedrijf. Door het geld op deze manier weg te moffelen werd het uit het zicht gehouden van de fiscus, het pensioenfonds en eventuele andere schuldeisers.

LJN: BV7361, Rechtbank Arnhem, sector strafrecht

Reageer op dit artikel