nieuws

Werknemers Equens mogen niet staken

Arbeidsrecht

De rechtbank in Utrecht heeft de aangekondigde staking van werknemers van betalingsverkeerverwerker Equens verboden. Volgens de rechter zijn de maatschappelijke gevolgen hiervan te groot.

Werknemers Equens mogen niet staken

Equens en FNV Bondgenoten steggelen al sinds zomer 2011 over een nieuwe CAO. De vakbond eist een loonsverhoging die minimaal gelijk oploopt met de verwachte inflatie van 2,5 procent in 2012. Omdat het bedrijf dat niet toezegt, riep de vakbond medewerkers op om te staken.

Equens vroeg de rechter de staking te verbieden die door FNV Bondgenoten werd georganiseerd. Het bedrijf is een van de belangrijkste betalingsverwerkers en regelt vrijwel alle betalingen, overschrijvingen, incasso's, salarisbetalingen, pinbetalingen en creditcardtransacties. Ook regelt zij directe pasblokkeringen bij diefstal, verlies of fraude: zo'n honderd gevallen per dag. Een staking zou het betalingsverkeer in Nederland sterk kunnen ontregelen. Equens stelt dat de hele bedrijfsvoering juist is gericht om dat soort storingen juist te voorkomen.

De rechter erkende het stakingsrecht van de werknemers maar stelde Equens donderdag toch in het gelijk wegens het ‘bijzondere karakter' van het bedrijf. Wel gaf de rechtbank aan dat werkgevers andere middelen om hun doel te bereiken waren toegestaan. Volgens de rechtbank heeft de vakbond ook onvoldoende maatregelen getroffen om de gevolgen van de acties beheersbaar te houden, zoals het blokkeren van passen.

LJN: BV8224, Rechtbank Utrecht

Reageer op dit artikel