nieuws

Boete wegens meeloopstage illegale student ongeldig

Arbeidsrecht

Boete wegens meeloopstage illegale student ongeldig

De Raad van State trekt een eerder opgelegde boete in die de rechtbank opgelegde aan de Universiteit Nijmegen. De onderwijsinstelling liet een illegale tandheelkundestudent stage lopen, iets dat volgens de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) verboden is.

In 2008 legde de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid  de universiteit daarom een boete op van 9500 euro. Volgens de wet mogen illegale jongeren wel onderwijs volgen in Nederland, maar geen arbeid verrichten. Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet stage lopen ook als arbeid. Daar hebben illegale studenten van buiten de EU een werkvergunning voor nodig, en die wordt niet verstrekt aan illegalen.

De uitspraak komt op een moment dat het kabinet hard wil optreden tegen onderwijsinstellingen en bedrijven die illegale studenten aan stages willen helpen om hun opleiding af te kunnen ronden. Deze week nog stuurde de minister een brief aan het gemeentebestuur van Amsterdam, dat stages aan wil bieden aan illegale mbo-studenten om ze zo te helpen hun studie af te maken. 

Volgens een woordvoerder van de Raad van State betekent deze uitspraak nog niet dat bedrijven en onderwijsstellingen illegale studenten nu zomaar aan een stage mogen helpen. ´Dit is een specifiek geval. In de zaak van de tandheelkundestudent oordeelde de rechter dat er geen sprake was van arbeid, want de student liep enkel mee met de kaakchirurg, en mocht geen zelfstandige taken verrichten. Daarnaast ging het om een beperkte periode en kreeg zij geen stagevergoeding.´

Bedrijven moeten volgens de woordvoerder niet proberen lering te trekken uit de Nijmeegse zaak over hoe zij een stage dan wél kunnen aanbieden aan een illegale student. ´ Denk niet: "als ik het nou precies zo doe,  mag het wel". Er wordt heel specifiek per geval bekeken of er sprake is van arbeid."'

Reageer op dit artikel