nieuws

Een zoen is nog geen ontslag

Arbeidsrecht

Een zoen is nog geen ontslag

Een assistentmanager die de sleutels van de winkel teruggeeft aan de directeur en zoenend afscheid neem van haar collega's, heeft volgens haar werkgever zelf ontslag genomen. Maar zij wil gewoon salaris krijgen, en de rechter geeft haar gelijk.

Een medewerkster van een kledingwinkel is aangenomen als assistentmanager. Nadat de winkel wordt overgenomen door een ander bedrijf, wordt haar directe chef wegens fraude ontslagen. De assistentmanager krijgt de kans om te bewijzen dat ze het beter kan, en wordt daarom tijdelijk aangesteld als manager. Maar haar werk bevalt niet en daarom krijgt ze in december per e-mail te horen dat een ander wordt aangesteld in deze functie.

De vrouw vraagt een gesprek met de directeur. In dit gesprek zou ze hebben gezegd per direct te willen stoppen met werken, omdat ze genoeg andere banen kan krijgen. Ze overhandigt de sleutels van de winkel en neemt zoenend afscheid van haar collega's. De volgende dag meldt ze zich ziek. Maar omdat haar werkgever vindt dat ze ontslag heeft genomen, wordt de loondoorbetaling gestaakt.

De vrouw is het hier niet mee eens en een gang naar de rechter wordt onvermijdelijk. In een kort geding eist ze dat ze wordt betaalt tot haar tijdelijke arbeidsovereenkomst op 4 april van dit jaar afloopt. De uitspraken, het overhandigen van de sleutels en het roerende afscheid van haar collega's waren allemaal te wijten aan de emoties van het moment.

De kantonrechter vindt dat niet kan worden gezegd dat de medewerkster duidelijk en ondubbelzinnig met onmiddellijke ingang ontslag heeft genomen. En dat is wel de eis die de wet in dit soort situaties stelt. De medewerkster heeft daarom recht op haar salaris tot en met 4 april van dit jaar.

LJN: BW2476, Rechtbank Almelo, sector Kanton

Reageer op dit artikel