nieuws

Houdt Albert Heijn zich niet aan afspraken?

Arbeidsrecht

Houdt Albert Heijn zich niet aan afspraken?

Vandaag dient het kort geding dat FNV Bondgenoten aanspande tegen Albert Heijn. Volgens het FNV zou de supermarktketen zich niet houden aan afspraken om maximaal 23 procent uitzendkrachten in dienst te hebben in distributiecentra.

Het geschil gaat over afspraken die de vakbond maakte om het aantal uitzendkrachten in de zes AH-distributiecentra drastisch te verminderen. Het percentage flexibele krachten zou tussen de 40 en 50 procent liggen, terwijl FNV claimt dat AH beloofde dat dit 23 zou worden. Er werken in totaal zo'n 3.000 vaste krachten en zo'n 1.500 werknemers op flexibele of uitzendbasis.

Marcel Nuyten, bestuurder FNV Bondgenoten: ‘In december 2010 legden werknemers van de AH-distributiecentra massaal het werk enkele dagen neer omdat ze onder andere meer vaste contracten eisten. We zijn nu anderhalf jaar verder en wat de werknemers in de distributiecentra betreft geldt ‘afspraak is afspraak', 23 procent is 23 procent.'

Een woordvoerster van de supermarktketen ontkent op de website van de De Stentor dat er afspraken zijn gemaakt over aantallen flexibele krachten. Het percentage van 23 procent zou wel genoemd zijn in onderhandelingen met de vakbond, maar zijn er geen concrete afspraken gemaakt.

Volgens FNV Bondgenoten heeft juist een concern als AH een maatschappelijke verantwoordelijkheid om meer mensen een volwaardige baan met perspectief te bieden. Nuyten: ‘Het begint meer op structureel aannamebeleid van AH te lijken, want ook in de AH-winkels worden vaste contracten massaal vervangen door kleine, tijdelijke parttime contracten.'

Reageer op dit artikel