nieuws

Thuiswerker mag ontslagen worden na liegen

Arbeidsrecht

Thuiswerker mag ontslagen worden na liegen

De thuiswerker moet zich realiseren dat de werkgever niet in staat is dagelijks toezicht te houden en dus afhankelijk is van de eerlijkheid van de werknemer.

Na amper vier maanden in dienst te zijn geweest, wordt een werknemer, die vanuit huis mag werken, op staande voet ontslagen. Volgens de werkgever had de werknemer het vertrouwen ernstig geschonden door voor te houden dat hij een klant zou hebben bezocht (waarvoor ook reiskosten waren gedeclareerd), terwijl dat niet zo bleek te zijn. De werknemer erkent het incident, maar vindt het ontslag op staande voet een te vergaand middel. Hij vecht het ontslag aan.

In hoger beroep overweegt het hof dat de werknemer die van huis uit mag werken en de kosten voor bezoek aan klanten mag declareren, zich dient te realiseren dat zijn werkgever niet in staat is om dagelijks toezicht op het handelen te houden. De werkgever is daardoor afhankelijk van de eerlijkheid waarmee de werknemer omgaat met het in hem gestelde vertrouwen. Door valselijk te verklaren dat een klant zou zijn bezocht en daarvoor reiskosten te declareren (terwijl dus geen kosten zijn gemaakt), heeft de werknemer het vertrouwen ernstig geschonden. Juist omdat de werknemer nog maar kort werkzaam was, kan hij dat niet afdoen als een licht incident. De werknemer moest het in hem gestelde vertrouwen nog waarmaken. Het ontslag op staande voet blijft in stand.

Hof Leeuwarden 20 maart 2012, LJN: BV9595

Lees ook: Zo maakt u thuiswerkbeleid.

Reageer op dit artikel