nieuws

Flirterige smsjes zijn hooguit ‘evaluatiepuntje’

Arbeidsrecht

Flirterige smsjes zijn hooguit ‘evaluatiepuntje’

Een kinderopvangorganisatie wil een pedagogisch medewerker in opleiding ontslaan omdat ze de grenzen van het betamelijke zou hebben overschreden met de vader van een van de kinderen. De kantonrechter vindt het gedrag van de werkneemster hooguit een evaluatiepuntje in het kader van haar opleiding.

De zaak draait om de vraag of de medewerkster grenzen heeft overschreden in de relatie met een van de kinderen uit haar groep. Volgens de moeder wisselden de groepsleider in opleiding en haar echtgenoot hitsige smsberichten uit waarin het woord seks voorkwam. Maar er valt niets te bewijzen, want de vader heeft de berichten uit zijn telefoon gewist.

Toch wil de werkgever de vrouw ontslaan. Als zij haar opleiding tot groepsleider wil vervolgen, moet ze maar voor een theoretische leerweg volgen, maar haar opleidingsplek binnen het kinderdagverblijf is ze kwijt. De vrouw legt zich hier niet bij neer. Omdat ze dyslectisch is, is een praktijkopleiding voor haar juist van het grootste belang. Als ze haar werkzaamheden niet mag hervatten, kan ze het lopende opleidingsjaar wel vergeten. De kantonrechter oordeelt dat wanneer een werkplek onmisbaar is voor het volgen van een opleiding, het belang van de werknemer extra zwaar moet worden gewogen. Het gaat immers om meer dan alleen een financieel belang.

Daarnaast is de rechter niet onder de indruk van de aangevoerde argumenten van de werkgever, die inmiddels al een tweede ontbindingsverzoek heeft ingediend. Uit alles blijkt dat de flirtende smsberichten zijn geïnitieerd door de vader, waarop door de medewerkster afhoudend is gereageerd. De vrouw kan hooguit verweten worden dat ze de man niet onmiddellijk op niet mis te verstane wijze heeft afgewezen. Volgens de kantonrechter is dat grond voor een evaluatiepuntje bij het bespreken van de vordering van de opleiding. "Dat een jonge vrouw op dit soort gedrag van cliënten bedacht moet zijn en hoe zij daarop moet reageren, is nu typisch iets dat zich in de praktijk kan voordoen en dat dan in het kader van de opleidingssituatie besproken moet worden", aldus de kantonrechter. 

De kinderopvangorganisatie moet de vrouw daarom onmiddellijk weer toelaten op haar werkplek, op straffe van een dwangsom van vijfduizend euro per dag.

LJN: BW4789, Sector kanton Rechtbank 's-Hertogenbosch

Reageer op dit artikel