nieuws

Meeste werkgevers bespieden personeel

Arbeidsrecht

Meeste werkgevers bespieden personeel

In bijna tweederde van de bedrijven hangen camera's, terwijl er slechts in 1 op de 5 bedrijven afspraken zijn gemaakt over hoe de camerabeelden te gebruiken. Daartoe zijn bedrijven wettelijk verplicht.

Vaak hangen werkgevers camera's op vanwege de veiligheid, maar regelmatig worden deze ook gebruikt om het personeel te controleren. Ook bleek meer dan een derde van de werkgevers mee te lezen met e-mails van het personeel, en luistert 10 procent mee met telefoongesprekken op de werkvloer.

Dit blijkt uit een onderzoek van De Groene Amsterdammer. Het tijdschrift deed gedurende vier maanden onderzoek naar privacy op de werkvloer. Het onderzoek betrof onder andere een enquête onder 254 ondernemingsraden en advocaten en een analyse van jurisprudentie in ontslagzaken. Werkgevers mogen personeel wel controleren, maar het personeel moet hiervan op de hoogte zijn en de ondernemingsraad moet met dergelijke maatregelen instemmen.  

Volgens De Groene Amsterdammer blijkt dat werkgevers steeds meer van dit soort middelen gebruiken om personeel te controleren en van medewerkers af te komen. Ook lijken rechters zulk onrechtmatig verkregen bewijs gemakkelijk te accepteren in ontslagzaken.

Reageer op dit artikel