nieuws

Ontslagverzoek intrekken betekent werk aan de winkel

Arbeidsrecht

Ontslagverzoek intrekken betekent werk aan de winkel

De werkgever die een ontbindingsverzoek intrekt wegens de hoogte van de te betalen ontslagvergoeding, moet vervolgens wel werken aan herstel van de arbeidsverhoudingen.

Een technisch advies- en installatiebureau wil afscheid nemen van het Hoofd Facilitair en vraagt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Dat verzoek wordt gehonoreerd, zij het onder toekenning van een vergoeding aan de werknemer van 75.000 euro. Het bedrijf trekt daarop het verzoek in. De werknemer, die dus in dienst blijft, moet evenwel constateren dat de werkgever met pesterijtjes de werknemer tracht te bewegen zelf op te zeggen. Zo wordt steevast het salaris te laat betaald en een bedrijfsrecherchebureau ingeschakeld om te zien of de werknemer op iets ergs kan worden betrapt. De werknemer is het gedrag van zijn werkgever beu en gaat zelf voor ontbinding naar de kantonrechter.
De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst, ditmaal op verzoek van de werknemer. Omdat het bedrijf zich sinds de intrekking van het eerdere ontbindingsverzoek niet heeft ingespannen om de arbeidsverhoudingen te verbeteren, wordt een vergoeding opnieuw vastgesteld op 75.000 euro. Daarnaast verplicht de kantonrechter de werkgever om aan de werknemer de werkelijke proceskosten te vergoeden. Door toedoen van het bedrijf, waaronder het intrekken van het eerdere verzoek, heeft de werknemer nodeloos aanzienlijke proceskosten moeten maken.

Kantonrechter Haarlem 19 december 2011, LJN: BW4123

Stëffan de Jong is arbeidsrechtadvocaat bij Sterc Arbeidsrechtadvocaten en schrijft maandelijks de rubriek Rechtspraak in IntermediairPW.

Reageer op dit artikel