nieuws

Ook wie zijn loon wint, moet gewoon belasting betalen

Arbeidsrecht

Ook wie zijn loon wint, moet gewoon belasting betalen

De winnaar van televisieprogramma De Gouden Kooi moet belasting betalen over de hoofdprijs die hij daar voor heeft gekregen. De prijs moet beschouwd worden als loon uit dienstbetrekking, oordeelt de Hoge Raad. Dat betekent dat daarop terecht loonbelasting is ingehouden.

De Hoge Raad bevestigt daarmee de uitspraak van het gerechtshof 's-Gravenhage. 

De eisende partij in deze zaak nam in 2008 deel aan het televisieprogramma De Gouden Kooi. Hij woonde met andere deelnemers in een villa. Televisiebeelden van de bewoners waren 24 uur per dag via media voor het publiek toegankelijk. Talpa productions B.V., de producent van het programma, betaalde hem 1000 euro voor iedere maand die hij in de Gouden Kooi doorbracht. Als 'Terror Jaap' wist de man de gunst van de televisiekijker te winnen en via een sms-stemming werd hij aangewezen als winnaar van het programma. Het leverde hem de hoofdprijs op van 1.351.000 euro gekregen. Talpa heeft op de prijs bijna 454.000 euro loonbelasting ingehouden.

En dat vindt de winnaar – die voor zijn TV-debuut student HR was aan de Erasmus Universiteit Rotterdam – onterecht. Hij stelt dat hij zijn royale hoofdprijs niet had verkregen uit zijn dienstbetrekking bij Talpa, maar uit een kansspel waarbij de televisiekijkers de winnaar aanwezen. 

Maar de rechters delen die mening niet. Het hof 's-Gravenhage oordeelt op 22 juni 2011 al dat de arbeidsverhouding tussen Talpa en belanghebbende moet worden aangemerkt als een dienstbetrekking en het winnen van de hoofdprijs, in die context, als loon. De winnaar weigert zich daarbij neer te leggen en stapt naar de Hoge Raad. Maar ook daar krijgt hij nul op het rekest. De arbeidsverhouding tussen Talpa en belanghebbende moet aangemerkt worden als een dienstbetrekking en het hof heeft daarom terecht geoordeeld dat de hoofdprijs door Talpa is verstrekt op grond van de overeenkomst. Daarom is sprake van loon uit dienstbetrekking. Hierbij doet het er volgens de Hoge Raad niet toe dat belanghebbende via een sms-stemming als winnaar is aangewezen.

LJN: BW5408, Hoge Raad

Reageer op dit artikel